Manucci Droandi komt voort uit de landbouw- en wijntradities van twee families, Mannucci, kleine landeigenaren in Valdarno sinds het begin van de 19e eeuw en de Droandi, van de 18 eeuwse boeren in Carmignano . Aan de westkant van de Chianti heuvels, bij het dorpje Gaiole ligt een stukje grond genaamd Ceppeto, dat eigendom is van de familie Droandi. Hier komen de druiven vandaan voor hun gelijknamige Chianti Classico. De Droandi’s maakten al generaties wijn voor de coöperatie, maar sinds 1998 bottelen en verkopen ze hun eigen wijn. Hun wijnmaker Giorgio Marone heeft het vak bij een grootheid geleerd, Giacomo Tachis. Deze inmiddels gepensioneerde oenoloog was productie manager voor Antinori en stond aan de wieg van Super Tuscans als Sassicaia en Tignanello. Hun wijnmaker Marone slaagt er ieder jaar dan ook weer in om de kwaliteit van hun Chianti wijnen op topniveau te houden.

De beroemde Britse wijnexpert Hugh Johnson is zeer enthouisiast over dit huis aangezien de Chianti’s die hier worden gemaakt  geen 100% Sangiovese zijn  maar worden aangevuld met wat Canaiolo en andere oude Toscaanse druiven. Een recept dat afwijkt van de meeste Chianti Classico’s en één van de redenen waarom dit kleine familiehuis tot de Toscaanse top behoort. Hoewel het huis Franse eikenhouten barriques gebruikt, nemen ze bewust geen nieuwe vaten om ‘juist de houtsmaak te beperken. Meer fruit en rondeur dus.  Een echt top wijnhuis en top wijnen aan betaalbare prijzen.

Manucci Droandi is al sinds 2000 biologisch, en vormt samen met de verbetering van inheemse wijnstokken, de fundamentele basis van hun werk. Het doel is om bij te dragen aan de bescherming van het milieu, de beperking van klimaatverandering en tegelijkertijd producten aan te bieden die de identiteit van ons land kunnen vertegenwoordigen, waarbij lokale tradities worden gecombineerd met innovatie, met de bedoeling om op de beste manier door te gaan zoals vorige generaties zijn geweest. kunnen bouwen.

Experimentele wijngaard

In overeenstemming met de keuze om de biodiversiteit in stand te houden, werkt het bedrijf enige tijd samen met de researchafdeling voor de wijnbouw in Arezzo, dankzij de oprichting van een experimentele wijngaard waar oude wijnstokken, die ooit in het gebied gebruikelijk waren en nu met uitsterven bedreigd werden, opnieuw werden gebouwd. geïntroduceerd. Met de druiven van die oude variëteiten werden wijnen in hele kleine oplages gemaakt die veelbelovend lijken. Zo werden enkele van de meest interessante druivenrassen zoals Foglia Tonda, Barsaglina of Pugnitello weer gereproduceerd en in bepaalde hoeveelheden in de wijngaarden aangeplant. Uiteraard ook gevinifïeerd om weer vergeten sensaties op te roepen. Daadwerkelijk beschermers van hun culturele erfgoed daar bij Manucci Droandi!