Santadi Rocca Rubia Riserva

2019, 2020

Jaar:

Land:

Regio:

Druif:

Domein:

Classificatie:

Alcohol:

Inhoud:

Op dronk:

 21,95

Prijs per fles

Op voorraad

betaal veilig met ideal betaal veilig met creditcards betaal veilig met paypal betaal veilig met belfius betaal veilig met bancontact betaal veilig met kbc  

Jaar:

Land:

Regio:

Druif:

Domein:

Classificatie:

Alcohol:

Inhoud:

Op dronk:

de Rubio… als een schitterende robijn

Anders dan de zeer lokale Monica is de Carignan druif  – hier carignano – een veel voorkomende druif op de oevers van de Middellandse Zee. In de loop der jaren heeft deze druif erkenning gekregen als basis voor wijnen van hoge kwaliteit zoals deze Santadi Rocca Rubia Riserva. Voorwaarde is wel dat de rendementen laag zijn.  Ook voor de betere wijnen moet men werken met met oude stokken. Dat is bij deze wijn helemaal dik in orde. Hij wordt gemaakt van oude ‘albarello’, stokken in bosjes, ooit nog geplant zonder Amerikaanse wortelstokken. De Santadi Rocca Rubia Riserva heeft een rijke, rijpe neus.  Een bijna geparfumeerde wijn met een heerlijk romig karakter in de mond en zakjes zacht rijp zwart bessenfruit. De zuurgraad is er allemaal, afgewogen tegen zachte, volle tannines. Er is een geweldige structuur en mondgevoel. Sappig, rond en complex. Heerlijk voor bij de Melanzane Parmiggiana of een sappige Osso-Buco.

Enkele Productienotities

Het kruimelige terrein van de kustlijn van Sulcis is uniek omdat de pre-phylloxera-onderstam overleeft en gedijt. Het fijn getextureerde, door de wind meegevoerde zand verhindert op natuurlijke wijze dat de phylloxera zijn eieren aflegt.  Na het stammen en pletten, worden de druiven gefermenteerd en geweekt gedurende 12-14 dagen in roestvrijstalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur van 25-28C. Tijdens deze periode wordt de most vaak opgepompt, waardoor de nobele tannines die typisch zijn voor als Bush vines gekweekte Carignano volledig worden opgenomen. Na malolactische gisting wordt de wijn gedurende 10-12 maanden overgebracht naar kleine, fijnkorrelige Franse eikenhouten vaten met 1e en 2e passage, om zijn biochemische en chemisch-fysische eigenschappen, aroma en smaak verder te ontwikkelen. Verdere rijping in de fles gedurende enkele maanden maakt een vroege ontwikkeling van het boeket mogelijk.

Cantina Santadi

Cantina Santadi, uit de zuidwestelijke kuststreek van Sardinië, bekend als Sulcis, werd in 1960 opgericht als een coöperatie van lokale telers. Onder leiding van Antonello Pilloni is Santadi een van de beste wijnmakerijen van Sardinië en Italië geworden. Nu met meer dan 200 telers die 600 hectare bebouwen. Begin jaren tachtig deed Antonello een beroep op Giacomo Tachis om Santadi te raadplegen. Tachis, de maker van Sassicaia, zou later de man worden achter de wereldwijde renaissance van Italiaanse wijnen. Sardinië is een spectaculair eiland, vooral het zuiden, dat de ware ziel van het eiland is. Het schiereiland Sulcis is geografisch gezien het oudste gebied van Sardinië, rijk aan archeologische vindplaatsen, en biedt een verbazingwekkend palet van variaties en contrasten, met zandduinen aan de kust, glooiende heuvels en inhammen, smalle stroken vlak land en bergen in het binnenland, ruige kliffen die over de zeeën hangen afgewisseld met zijdezachte witte stranden, pijnbomen, jeneverbessen en wijngaarden. In deze zandgronden blijven pre-phylloxera-wijnstokken overleven en gedijen. Santadi produceert een volledige reeks Sardijnse wijnen, van Vermentino tot Nuragus, Monica en Cannonau, maar het is de Carignano-wijnstok waar ze het meest bekend om staan. Carignano zou zijn meegebracht door de Spanjaarden, die honderden jaren over het eiland heersten. Het is zeer productief, laat rijpend en rijk aan zuren met tannines die getemd moeten worden. Maar de perfecte groeiomstandigheden in Sulcis zorgen ervoor dat de wijnen een fluwelen rijkdom hebben met zachtere tannines.

Log in of maak een nieuw account aan om je favoriete wijnen te bewaren en te kunnen delen met vrienden en familie.