Door grote drukte bij PostNL kan het zijn dat je pakketje er wat langer over doet dan normaal.

Wijnen uit Abruzzo 2017-03-29T09:13:15+00:00

Wijnen uit Abruzzo (Abruzzen)

Ter hoogte van Rome ligt aan de oostzijde van Italïe het gebied Abruzzo. Het gebied wordt gedomineerd met twee bergen met eeuwige sneeuw: de Gran Sasso en de Majella. Abruzzo heeft ongeveer 35.000 hectare wijngaarden en is in vergelijk minder groot dan andere wijnregio’s in Italïe. Naast gelukkig minder  coöperatieven (matige kwaliteit) komen steeds meer kleinere wijnproducten die juist wel voor kwaliteit gaan.  Abruzzo blinkt nu dan ook uit als producent van middenklasse wijnen (rood) voor relatief weinig geld.

De regio Abruzzo is vooral bekend van de Montepulciano ‘d Abruzzo. Een druif die een elegante rode wijn oplevert, vol van smaak, maar ook soepel. Een wijn die je al jong kan drinken, maar ook enkele jaren kan laten rijpen. Verwar deze druif niet met de stad Montepulciano in Toscane, waar de Vino Nobile wordt gemaakt. Abruzzo produceert één DOCG en drie DOC wijnen.

Voor de witte wijnen staat Abruzzo bekend om de Trebbiano druif . een veel aangeplante druif  die. mits goed verbouwd, wijnen van uitstekende kwaliteit kan opleveren.

Rode wijnen:

De Montepulciano d’Abruzzo is de bekendste wijn van Abbruzo en die kan een uitstekend niveau bereiken.  Ze wordt gemaakt van de Montepulciano druif. is zacht en soepel van smaak en  heeft aangename tannine. Deze wijnen zijn  juist daardoor erg geliefd door veel consumenten. Bij Casadelvino verkopen wij o.a Casale vecchio montepulciano  en de heerlijke biologische Umani Ronchi Montipagano Montepulciano d’Abruzzo (Bio).

Witte wijnen :

Wit wordt bijna exclusief gemaakt van de Trebbiano druif. Die geeft in heel Italië frisse, maar vrij vlakke witte wijnen en dat is in Abruzzo niet anders. Ze worden vooral lokaal, bij de maaltijd gedronken. De Pecorino druif is eveneens een typische ‘Abruzzo-druif’. Niet te verwarren met de kaas die dezelfde naam draagt. (die er overigens wel erg lekker bij is ).  Maar door zijn lage opbrengst per hectare is de Pecorino niet bij elke wijnmaker uit Abruzzo populair. Jammer, want hij kan stevige droge witte wijn geven, lekker notig en krokant. Onze Tenuta de Angelis Pecorino DOCG is een uitstekend voorbeeld hiervan.

  • Montepulciano d’Abruzzo (D.O.C.)
  • Trebbiano d’Abruzzo( D.O.C.)
  • Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane (D.O.C.G)
  • Poderi dei Colli Offida Pecorino (DOCG)
Abruzzen