Wijnen uit Veneto 2017-03-29T08:22:22+00:00

Wijnen uit Veneto

In het noordoosten van Italïe , zo tussen het Gardameer en Venetïe ligt het wijngebied Veneto. De Romeinen verbouwden hier zelfs al druiven om wijnen van te maken.

Het wijngebied Veneto heeft ongeveer 74.000 hectare wijngaard. Met haar productie van miljoenen hectoliters wijn behoort Veneto tot een van de grootste producenten van Italië.

In Nederland kwamen we pas in eerste instantie gedurende de 70’er jaren bij een bezoek aan de pizzeria (na de obligate kampeervakantie aan het Gardameer) in aanraking met de wijnen uit Veneto. De grote populariteit zorgden destijds voor overproductie en het daarmee gepaard gaande kwaliteitsverlies. Uit 2 liter flessen werden de karaffen bijgeschonken en oa de Valpolicella kreeg al snel de naam van dun en waterig wijntje.

Gelukkig is nu de situatie geheel ten gunste gekeerd en is de kwaliteit gemiddeld erg goed. Op dit moment zijn vooral de Valpolicella Ripasso en de Amarone (gemaakt van ingedroogde druiven) zeer populair . Bij Casa del Vino Amsterdam kunt u bijvoorbeeld de heerlijke Zenato Ripassa Valpolicella bestellen.

Daarbij is er meer dan Valpolicella : Wat te denken van Soave en Bianco do Custoza?  Wijnen die lekker doordrinkbaar zijn met lekker veel fruit , niet veel alcohol. Wijnen die nu juist zo goed aansluiten bij de wijntrend van dit moment die vraagt om meer verteerbare en wat lichtere stijl wijnen.

Het grootste actuele succes van de Veneto zijn de wijnen uit het gebied rondom Treviso: de Prosecco. Stil, frizzante of spumante, de populariteit van Prosecco is zo groot dat Prosecco inmiddels al een soortnaam lijkt te zijn geworden voor mousserende wijnen in het algemeen. Gelukkig heeft Casadelvinoamsterdam gekozen voor het topsegment uit Valdobbiadene.

Rode wijnen uit Veneto:

Al gedurende  de Romeinse tijd hadden  de wijnen van Valpolicella al een goede reputatie.  De wijnen zijn vaak wat lichter van kleur.   De geuren en de smaken van de gebruikte druiven Corvina , Molinara en Rondinella worden vaak gedomineerd door lekker veel kers,  fruitig en soms een beetje kruidig.  De variaties op het Valpolicellathema zoals het Superiore, Ripasso’s en Amarone zijn verder afhankelijk van de secundaire druivensoorten in de melange en de keuze van de vaten. Het gebruik van rijping op Frans eikenhout vaten geven wat aroma’s mee van toast en vanille. Deze zijn tegenwoordig duidelijk wat populairder geworden.

Naast de standaardwijn  zijn er enkele traditionele Valpolicella’s zoals de Amarone met een hoger octaangehalte, gemaakt van druiven die op stromatten en in geklimatiseerde ruimte zijn gedroogd. Deze wijnen hebben echt veel donker fruit zoals de Amarena kers. De wijn is ideaal om te laten rijpen.  Amarone’s zijn echt meditatieve wijnen.

Witte wijnen uit Veneto:

Wie Veneto zegt Prosecco! Lang een beroemde en gerespecteerde naam maar toen een Oostenrijkse discoeigenaar Prosecco ging verkopen in blikjes met de naam Prosecco gold en ook nog gepromoot door Paris Hilton, was de maat voor de Italianen helemaal vol. De naam en de kwaliteit van Prosecco werd te grabbel gegooid! De wetgeving werd op zijn kopgezet en stevig aangescherpt ter bescherming van de kwaliteit. Met als resultaat dat er nu 2 soorten Prosecco zijn: een D.O.C. maar ook een topkwaliteit D.O.C.G. uit de regio’s Valdobbiadene en Coneglio. Wij zijn blij dat wij u dan ook zo’n mooie kwaliteits en strakdroge Prosecco als de Valdobbiadene Prosecco DOCG met een mooie zachte mousse kunnen aanbieden. Ideaal als aperitief of als er wat te vieren valt.

Veneto